Trending

  • Binnen twee weken live met dexport Shop Launch Los geht's
  • Lokalisatie nodig? Regel je Duitse retouradres via Dexport Los geht's
  • Zes maanden gratis op Kaufland verkopen?Los geht's
  • Je groei versnellen op Amazon? Los geht's
  • Samenwerken met het beste Duitse marketingteam in Nederland? Los geht's
  • Je verkoop boosten met ons Duitse influencer netwerk? Los geht's

Nieuwe Btw-richtlijnen voor crossborder webshops per 1 juli 2021

Dexport zocht het uit: nieuwe EU richtlijnen omtrent de btw. Webshopeigenaren die goederen en diensten leveren aan consumenten buiten Nederland en binnen de Europese Unie (EU), kunnen volgens nieuwe EU-richtlijnen grote veranderingen verwachten aangaande de btw. Er is in Nederland nog geen definitieve wetgeving, maar deze wordt wel verwacht.

Wanneer reken je straks een buitenlands btw-tarief?

Volgens de afstandsregeling ben je momenteel als ondernemer verplicht om btw-aangifte te doen wanneer je boven een bepaald drempelbedrag (per jaar, per land) verkoopt aan consumenten in de EU buiten Nederland. Voor Duitsland is het drempelbedrag bijvoorbeeld 100.000 euro. 

Vanaf 1 juli 2021 geldt volgens de nieuwe EU richtlijnen een drempelbedrag van 10.000 euro (per jaar, maar niet per land dus in totaal!) voor alle verkopen aan Europese consumenten buiten Nederland. Wordt dit drempelbedrag overschreden, dan is vanaf dat moment btw-afdracht verschuldigd in het EU-land van de particulier die de goederen of de digitale dienst afneemt. De landen hanteren nog steeds allemaal hun eigen btw-tarief. Het drempelbedrag betreft de optelsom van de omzet van zowel goederen als digitale diensten aan consumenten. 

Het doel van de nieuwe richtlijnen is dat straks in principe btw wordt geïnd in- en afgedragen aan de landen waar de producten worden gekocht. Kleine online ondernemers wordt deze moeite bespaard vanwege het drempelbedrag. Het is in de praktijk de bedoeling dat Nederlandse ondernemers hun buitenlandse btw-opbrengsten middels een nieuw éénloketsysteem via de OSS-portal (One-Stop-Shop) aangeven bij de Nederlandse belastingdienst. Zij verdeelt dit vervolgens over de betreffende landen. Wanneer dit systeem in gebruik gaat worden genomen is op het moment van schrijven echter nog niet bekend. 

Hoe zit het met btw van dropshipment verkopen via platforms?

Wanneer een leverancier/fabrikant buiten de EU is gevestigd en een dropshipper deze goederen invoert en aan consumenten levert, kan hij wat betreft de btw-aangifte ook gebruik maken van de OSS-regeling. De basis hiervoor is de ingevoerde platformfictie, die er voor zorgt dat er bij dropshipment bestellingen zowel een transactie tussen de leverancier en dropshipper (btw-ondernemer) ontstaat als een transactie tussen de dropshipper en de consument. De platformfictie geldt alleen voor zendingen van 150 euro of minder en maakt online platformen als eBay, Zalando en Amazon direct verantwoordelijk voor de btw-afdracht.

Grote veranderingen op stapel dus, voor jou als crossborder e-commerce ondernemer. Houd goed contact met je belastingadviseur voor het laatste nieuws over dit onderwerp. Desgewenst kan Dexport je ook in contact brengen met een deskundige partij.