Trending

  • Binnen twee weken live met dexport Shop Launch Los geht's
  • Lokalisatie nodig? Regel je Duitse retouradres via Dexport Los geht's
  • Zes maanden gratis op Kaufland verkopen?Los geht's
  • Je groei versnellen op Amazon? Los geht's
  • Samenwerken met het beste Duitse marketingteam in Nederland? Los geht's
  • Je verkoop boosten met ons Duitse influencer netwerk? Los geht's

De DACH regio: de Sleutel tot 95 miljoen Duits sprekende mensen

Heb je je stempel gedrukt op de Duitse markt? Dan is het moment aangebroken om je blik te richten op Oostenrijk en Zwitserland. Door uit te breiden naar deze twee landen, krijg je toegang tot de grote Duitstalige markt in Centraal-Europa. Er zijn wel taal- en cultuurverschillen. Met een aantal optimalisaties ben je klaar voor de uitbreiding en spreek je deze markten effectief aan.

Benut je positie in Duitsland en breidt uit

Wanneer je online begint te verkopen in Duitsland, kan het ook zinvol zijn om tegelijkertijd cross-border te verkopen in Oostenrijk en Zwitserland. Omdat veel inwoners van Oostenrijk en Zwitserland Duits spreken, is het relatief makkelijk om deze markten te betreden als je al een Duitse webshop hebt. Hiermee kun je profiteren van de groeiende e-commerce markten in Oostenrijk (met een groei van 20%) en Zwitserland (met een groei van 10%), en zo je afzetmarkt verder uitbreiden. In 2020 was slechts 20% van de Oostenrijkse handelaren online actief,  wat betekent dat er nog veel ruimte is voor groei. 

Wanneer je je website optimaliseert voor relevante Duitse zoekwoorden, verbetert dit je zichtbaarheid in zowel Oostenrijk als Zwitserland via organische zoekresultaten in de gehele DACH-regio. Echter, als er lokale webshops beschikbaar zijn, prefereren consumenten vaak om binnen hun eigen land te winkelen vanwege voordelen zoals snellere levering, betere prijzen en lagere verzendkosten. Door hierop in te spelen wordt je marktbenadering pas echt effectief.

Taalnuances Tussen de Alpen

Oostenrijk, met zijn schilderachtige alpen en rijke cultuur, is de thuisbasis van ongeveer 8,9 miljoen inwoners, van wie het overgrote deel Oostenrijks Duits spreekt. Deze variant is in veel opzichten vergelijkbaar met het Standaard Duits, maar met subtiele verschillen die het een eigen charme geven. Aan de andere kant biedt het multiculturele Zwitserland een smeltkroes van talen. Hoewel het land vier officiële talen kent, is Duits, met name het unieke Schweizerdeutsch, de dominante taal en wordt het gesproken door ongeveer 63% van de bevolking. Ongeveer 4,5 miljoen mensen in Zwitserland spreken Duits, er worden ook Frans, Italiaans en Reto-Romaans gesproken. Duits wordt voornamelijk gesproken in het noorden en oosten van Zwitserland, terwijl Frans wordt gesproken in het westen en Italiaans wordt gesproken in het zuiden. Reto-Romaans is een minderheidstaal die wordt gesproken in het kanton Graubünden.

Lokalisatie tweaks

Voor een echte Oostenrijkse of Zwitserse online shopervaring is het goed om een aantal tweaks aan te brengen. Zo moet bijvoorbeeld de Duitse knop “kaufen” in Oostenrijk “bestellen” worden. Verder wordt de Ringel-s (ß) in Zwitserland vervangen door een dubbele s (ss). Voor 49% van de Oostenrijkse consumenten zijn veilige betaalmethoden de doorslaggevende factor om een online aankoop te doen. Creditcards en achteraf op rekening betalen worden gezien als veilig, en 2FA bij betaling wordt door 95% van de consumenten als positief ervaren. Bovendien is 63% van de Oostenrijkers bereid om meer te betalen als een bestelling nog dezelfde dag geleverd wordt, en haakt 77% af bij te hoge verzendkosten.

Uiteraard verschilt ook de BTW, dit is 20% in Oostenrijk en 7,7% in Zwitserland, i.p.v. 19% in Duitsland. In Oostenrijk is EPS de meest populaire betaalmethode. Door de marktdominantie van PostFinance wordt er in Zwitserland door 53% van de consumenten met een bankoverschrijving betaald. Verder zorgt Swiss Post voor zeer snelle cross-border levertijden. Wat betreft de levering zelf wordt er in Zwitserland veel waarde gehecht aan duurzaamheid: De meest gewaardeerde duurzame verzendmethode is samengevoegde zending, gevolgd door CO2-compensatie. Daarnaast is de belangrijkste factor om de koopdrempel te verlagen de beschikbaarheid van informatie over de herkomst van een product.

Succesvoorbeeld expansie Oostenrijk

DroneFlight Academy heeft met succes drone-opleidingen geïntroduceerd op de Duitstalige markten. Toen het bedrijf echter de Oostenrijkse markt betrad, bleken de marketingcampagnes niet direct succesvol. Het werd snel duidelijk dat targeting en zoekwoorden in de Oostenrijkse markt andere instellingen vereisten. Het simpelweg kopiëren van de strategieën die in andere Duitstalige regio’s werden toegepast, was niet voldoende.

Het blijkt essentieel te zijn om de conversie in de diverse landen te vergelijken en daaruit te leren. Om dit aan te pakken, koos DroneFlight Academy om gerichte marketingcampagnes voor Oostenrijk te lanceren. Deze geoptimaliseerde benadering, rekening houdend met de unieke nuances van de Oostenrijkse markt, zorgde voor beduidend betere resultaten.

Meer bereik via marketplaces

Ook het verkopen van via marktplaatsen biedt kansen. Amazon heeft in Oostenrijk een vergelijkbare dominante positie als in Duitsland. Je verkoopt in feite via Amazon.de. “Je moet dan wel in je Amazon seller centraal instellen dat je ook naar Oostenrijkse postcodes levert of via Fulfilment by Amazon (FBA) verkopen. In dat laatste geval moet je niet vergeten om een BTW nummer aan te vragen”, adviseert Paul Kleinherenbrink Marketplace specialist bij Dexport. OTTO is in Oostenrijk actief met Ottoversand.at, maar wel minder dominant in Oostenrijk dan in Duitsland. In Zwitserland ligt het net wat anders. Hier neemt Zalando de toppositie in, gevolgd door lokale toppers digitec.ch en galaxus.ch, die samen een soort NV vormen. Galaxus is zelfs met 42% gegroeid. Amazon komt pas op de vierde plek in Zwitserland. Anders dan in Duitsland en Oostenrijk is OTTO geen grote spelers en komt niet eens in de top 50 van de grootste B2C shops in Zwitserland. Verder zijn Chinese online shops daar ook een stuk minder populair.

De juiste online marketing strategie

Met een Duitse webshop leg je al een solide basis voor cross-border activiteiten. Maar vergeet niet dat elke markt uniek is. Het begrijpen van de nuances van Oostenrijkse en Zwitserse consumenten en hun voorkeuren zal je helpen om jouw e-commerce aanpak te verfijnen en je merk te positioneren voor groei. Een volgende stap in het vergroten van je bereik is het vergelijken van conversiepercentages en gemiddelde orderwaarde per land zijn. Op grond hiervan kun je besluiten om voor succesvolle campagnes in verschillende landen, indien ze goed presteren, het budget te verhogen.