Trending

  • Binnen twee weken live met dexport Shop Launch Los geht's
  • Lokalisatie nodig? Regel je Duitse retouradres via Dexport Los geht's
  • Zes maanden gratis op Kaufland verkopen?Los geht's
  • Je groei versnellen op Amazon? Los geht's
  • Samenwerken met het beste Duitse marketingteam in Nederland? Los geht's
  • Je verkoop boosten met ons Duitse influencer netwerk? Los geht's

De “Top-5 Abmahnrisiko’s” van de Duitse online markt

Wist u dat u in Duitsland een aanmaning kunt verwachten van een Duitse jurist wanneer de website juridisch niet in orde is? Een groot aantal Nederlandse bedrijven wordt geconfronteerd met een onverwachte Abmahnung zodra de startersfase is gepasseerd. Daarom delen wij graag met u: “de top-5 Abmahnrisiko’s op de Duitse online markt”. Na het lezen van deze blog weet u wat de belangrijkste juridische gevaren zijn van de Duitse online markt en hoe u een eventuele Abmahnung kunt voorkomen!

In Duitsland kunnen bedrijven als gevolg van rechtsfouten direct worden belast met juridische kosten. De Duitse overheid heeft deze wet- en regelgeving ingevoerd om e-commerce klanten te beschermen en zodoende een betrouwbare en veilige online leefomgeving te creëren. Het bijzondere in Duitsland is dat de Duitse advocaten namens concurrerende klanten een zogenaamde `Abmahnindustrie` hebben gecreëerd waardoor bedrijven elkaar “corrigeren”, hiermee worden langslepende juridische processen en hoge proceskosten vermeden. Daarom moeten bedrijven zorgvuldig omgaan, en zich bewust zijn van de juridische onderdelen van hun website. Hieronder delen wij met u de 5 meest voorkomende Abmahnungsrisiko’s van de Duitse online markt:

#1 Bedrijfsinformatie (Impressum) Deze informatie moet zichtbaar zijn zodat de bezoeker weet met wie hij te maken heeft. Evenzo weten juridische bedrijven en overheidsinstanties waar zij kunnen aankloppen voor eventuele vragen. De voornaamste fouten zijn: niet vermelden van naam websitebeheerder en contactgegevens, ontbreken IHK- en omzetbelasting-ID.

#2 Algemene voorwaarden (AGB) Het AGB is de Duitse variant van de algemene voorwaarden. De algemene voorwaarden verschillen per organisatie en bedrijfstak en worden veelal gekopieerd vanaf andere websites. Bij verkopen op afstand is de verkoper wettelijk verplicht om voor- en na de aankoop kennis te geven van de algemene voorwaarden.

#3 Herroepingsrecht (Widerrufsrecht) Een welbekend Abmahnrisiko in de Duitse e-commerce is het ontbreken of niet volledig vermelden van het herroepingsrecht. Omtrent het annuleren en retourneren van bestellingen wordt in Duitsland strikte wet- en regelgeving gehanteerd en het herroepingsrecht moet kenbaar moeten worden gemaakt voordat de klant een bestelling plaatst. Een voorbeeld van Abmahnungsgründen zijn: niet vermelden van 14-daagse bedenkperiode, vermelden van niet toegestane retourneringsvoorwaarden (originele verpakking) of foutieve uitzonderingen bij bepaalde goederen.

#4 Privacy (Datenschutz) Er zijn strenge regels verbonden aan het opslaan en gebruiken van klantgegevens. De websitebeheerder moet aangeven waar deze informatie voor wordt gebruikt, denk aan: financiële situatie, IP-adres, contact- en persoonsgegevens, zorggegevens en locatiegegevens. Deze informatie dient enkel te worden gebruikt ter ondersteuning van het bestelproces. Kortom, een kleine moeite om de website betrouwbaar over te laten komen.

#5 Levertijden (Lieferzeiten) Volgens de voor alle EU-lidstaten geldige consumentenrichtlijn moet men als leveringstijd het tijdstip aangeven waarop de bestelling bij de klant aankomt, en niet het moment waarop een bestelling wordt verzonden. Dat is de meest gemaakte fout als het gaat om online verzendingen.

Conclusie Na het lezen van deze blog heeft u enig idee over de juridische risico’s van de Duitse online markt. Er zijn echter nog andere valkuilen die u wellicht niet heeft verwacht, zoals: wanneer u een aanbieding plaatst op uw website, dan moet u kunnen aantonen dat het voorgaande bedrag daadwerkelijk is gehanteerd. Daarnaast, gedurende alle fasen van het bestelproces, dienen alle juridische handelingen volgens strenge richtlijnen te verlopen. Dit is een greep uit de maatregelen die de overheid heeft genomen om een veilige en betrouwbare e-commerce omgeving te creëren. Kortom, als u op lange termijn succesvol wil zijn op de Duitse online markt moet u controleren of alle juridische aspecten op de website in orde zijn. Niet alleen zijn de hoge kosten een flinke tegenslag, ook de eventuele imagoschade kan een impact hebben op uw zaken in Duitsland. Onze Duitse advocaat wil graag samen met u kijken of u juridisch bent voorbereid om Duitsland te veroveren!

]]>