[h1]Waarom u de waakhond voor de Duitse privacy wetgeving toch serieus moet nemen[/h1]
Aangepaste privacyrichtlijnen voor Google in Duitsland – dit is wat Johannes Caspar, commissaris voor gegevensbescherming in de deelstaat Hamburg, van de Amerikaanse zoekgigant afgelopen week eiste. Met een uitgebreid pakket aan online diensten zouden te veel persoonlijke gegevens van Duitse staatsburgers verzameld worden. Om deze reden zou Google zijn databeleid moeten aanpassen.
Niet alleen de hele grote spelers worden vanwege hun privacybeleid op de vingers getikt, ook voor bedrijven uit het middenkader is het opvolgen van privacygegevens van belang: ten eerste om boetes te voorkomen en ten tweede om aan te tonen dat u een serieuze zakenpartner of dienstverlener bent. Wilt u als Nederlandse ondernemer op de Duitse markt beginnen, moet u Duitse klanten over eventuele dataverzameling van privacygegevens informeren. Dit omvat bijvoorbeeld informatie over het opslaan van algemene klantinformatie zoals het bijhouden van IP-adressen, manier en omvang van cookiegebruik, solvabiliteitsonderzoek, browserinformatie en het gebruik van online analyse tools zoals Analytics. Deze plicht geldt ook als u de Duitse markt vanuit Nederland benadert.
Wettelijke bepalingen
Het Duitse “Bundesdatenschutzgesetz” (BDSG) legt vast dat de klant met volledige en juiste informatie over privacy geïnformeerd moet worden. Dit recht is op online én offline dataverzameling van klanten (zowel B2B als B2C) van toepassing. Vorig jaar oordeelde het gerechtshof in Hamburg nog dat een onvolledige “Datenschutzerklärung” in strijd met het mededingingsrecht is en tot aanmaningen kan leiden. Sinds juni vinden strenge controles, ook wel “Abmahnwelle” genoemd, van online winkels plaats. De aanmaningen kunnen in dat geval oplopen tot 1500 euro. Gezien dit hoge bedrag is het sterk aan te raden om de “Datenschutzerklärung” op uw website te integreren zodat u aan alle wettelijke eisen van de Duitse markt voldoet.
Waarom privacystatements ook nuttig kunnen zijn
Niet alleen vanwege de wet is de implementatie van de Datenschutzerklärung belangrijk. Een website zonder vermelding van de privacyverklaring kan de waargenomen betrouwbaarheid van een website beperken zoals een onderzoek van de Universiteit Twente onder Duitse consumenten aantoont. Grote bedenkingen hebben Duitse consumenten vooral bij online winacties (55%), online-banking (37%), online bonus programma’s (35%) en online spellen (30%). Online shopping staat met 15% op de laatste plaats. Vooral bij online banking via een openbare pc en mobile devices tonen Duitsers zich terughoudend en beoordelen het vaak als onbetrouwbaar en onveilig. Een enquête van het online bureau Bitkom toont aan dat ruim 16% van de consumenten vaak de privacyverklaring lezen, 10% zelfs altijd. Bijna alle consumenten willen dat online verkopers geen data aan derden verstrekken.
Over het algemeen geldt hierbij: hoe ouder de doelgroep, des te groter de angst om persoonlijke informatie bij online aankopen bloot te geven: 62% van de 50-plussers vreest voor het verstrekken van data aan derden, terwijl van de jongeren onder de 20 jaar minder dan 50% dezelfde angst heeft. Voor u als ondernemer is het daarom van belang om de website ook qua waargenomen betrouwbaarheidsinformatie aan te passen. Een duidelijke “Datenschutzerklärung” kan dit positief beïnvloeden en ook oudere doelgroepen van uw producten en services overtuigen. Door de privacyverklaring op de site te plaatsen, geeft u de klant meer vertrouwen en kunt u het verschil maken waarom de klant niet voor de concurrentie kiest.
]]>