Wie denkt dat Black Friday alleen is weggelegd voor hysterische Amerikanen, heeft het mis. Ook in de Duitse e-commerce is het een zeer interessant marketinginstrument. Helemaal wanneer je onlangs een product flink onder de aandacht hebt gebracht bij de Duitse consument, is Black Friday hét moment om van je awareness campagnes te profiteren. In dit artikel vertellen wij je hoe.
Een event als Black Friday kan een enorme impact hebben op je bezoekersaantallen en omzet. In deze periode kun je een goede ROI op je performance marketing realiseren vanwege de hogere conversion rate. Bezoekers zijn immers op koopjesjacht. CPC budgetten kunnen dus omhoog voor je webshop- en Amazon campagnes. Je bent hierbij niet alleen beperkt tot Black Friday, die dit jaar op 29 november valt. In de praktijk zien we dat veel merken en marketeers hun Black Friday-acties rekken tot en met Cyber Monday, de maandag na Black Friday, of zelfs tot een paar dagen daarna. Ook de Duitse consument raakt langzaam maar zeker geïntegreerd met Black Friday. De periode biedt dan ook genoeg kansen
Wie is de Duitse koopjesjager?
Zoals je ziet in de infographic is 76% van de Black Friday shopper in Duitsland vrouw. De Black Friday shopper is vrij jong, tussen de 25 en 30 jaar. En de koopjesjagers zijn vaak hoogopgeleid. Ook is het belangrijk om te weten dat 72% van de Duitse consumenten Black Friday benut via hun smartphone. Zorg dus dat al je campagnes en branding hierop zijn ingesteld. Bedrijven die nog niet zo groot zijn in Duitsland kunnen ervoor kiezen om te focussen op slechts een of meerdere deelstaten, om zo niet op heel Duitsland te hoeven targetten. De deelstaten waar het meest gewinkeld wordt met Black Friday zijn Noordrijn-Westfalen en Bayern.
Gebruik de term ‘Black Friday’ niet zomaar in Duitsland
Voordat je enthousiast aan de gang gaat met het inzetten van een Black Friday campagne in Duitsland, zijn er aantal dingen die je moet weten. De term Black Friday mag namelijk niet zomaar gebruikt worden in Duitsland. Een bedrijf uit Hongkong heeft het Duitse patent op de naam ‘Black Friday’ en stuurt volgens dit artikel uit de Süddeutsche Zeitung rekeningen tussen de 10.000 en 100.000 euro naar Duitse bedrijven die de merknaam toch gebruiken. In de praktijk vinden ondernemingen in Duitsland andere benamingen voor Black Friday. Zo maakt Media Markt er bijvoorbeeld Red Friday van en houdt parfumeriezaak Douglas een Beauty Friday Sale. Vaak zie je ook dat Duitse merken in hun branding een aantal letters van Black Friday weglaten door ze te bedekken in hun uitingen. Dan wordt de ‘a’ bijvoorbeeld vervangen door een cadeautje. De consument kan dan wel raden wat er staat, maar ze gebruiken de term officieel niet.
Marketingmix
Als we kijken naar de marketingmix rondom Black Friday zien we dat e-mailmarketing heel belangrijk is. Via e-mail zorg je voor het eerst voor awareness voor je campagne bij de consument. Daarna volgt retargeting via Facebook om nieuwe bezoekers of klanten te bereiken. En vergeet uiteraard de abandoned carts niet. Ook het aanmaken van een aparte Black Friday landingspagina is essentieel. De klant wordt zo niet afgeleid of overweldigd door het enorme aanbod in de webshop, maar wordt direct bediend met hetgeen waar hij of zij voor kwam. Werk op je landingspagina met urgentie zoals een countdown timer waarop te zien is hoe lang de aanbieding nog geldt. Benieuwd hoe de perfecte landingspagina eruit ziet? Lees hier 5 tips voor een perfecte landingspagina voor Black Friday in Duitsland.
Denk aan de vaste klant
Het is heel belangrijk om de trouwe klant niet te verwaarlozen tijdens Black Friday. Tuurlijk wil je nieuwe klanten binnenhalen en trek je tijdens deze periode alles uit de kast, maar het is heel belangrijk je vaste klant niet te vergeten. Vooral de Duitse consument vindt dit heel belangrijk en wil zich niet verwaarloosd voelen door de vraatzucht naar nieuwe snelle verkoop. Stuur je vaste klanten bijvoorbeeld een mail van te voren waarin je uitlegt dat de Black Friday periode eraan komt en dat zij daarom meer e-mails kunnen verwachten dan normaal. Ook is het goed om je vaste klanten vooraf te segmenteren als bijvoorbeeld VIP-klanten. Dit zijn de meest toegewijde klanten die vaak ook meer geld uitgeven of vaker kopen in de online webshop. Maak ook speciale aanbiedingen voor deze klanten op basis van de bestelgeschiedenis. Je Duitse klanten voelen zich hierdoor extra gewaardeerd en daardoor blijven ze, ook na de Black Friday-gekte, terugkomen in je webshop.
Denk goed na over deals
Gezien de overkill aan deals is het belangrijk dat je de juiste producten uitkiest en de juiste kortingen aanbiedt. Welke deals ziet de Duitse consument graag? Niet alle producten zijn geschikt voor een Black Friday campagne. Idealiter moeten producten echt ver afgeprijsd worden, anders heeft het geen zin. Het percentage verschilt per productgroep. Op elektronica zitten hele andere marges dan op bijvoorbeeld kleding. Een aanbieding van 10% op een spijkerbroek gaat niet werken, dat voelt niet als een deal voor de Duitser. Maar 10% korting op een gameconsole is dan wel weer een goede aanbieding. Ondanks dat Black Friday van oorsprong bekend staat als het startsein voor Kerstinkopen zien we in de statistieken toch vaak dat de consument producten koopt voor zichzelf. Fashion, elektronica en huishoudelijke producten verkopen tijdens Black Friday het best.