Vanaf 2013 zal er betaald moeten worden voor deze product- en prijsvergelijker. Google realiseerde met zijn productzoekmachine een omzet van 1,3 miljard dollar voor webhandelaren wereldwijd. Dit was tot op heden een kosteloze service en daardoor ook een lucratief kanaal voor e-tailers die de Duitse markt willen veroveren. In 2013 zal dit echter gaan veranderen; dat geldt ook voor Duitsland. Dat is jammer, want Google Shopping draagt daadwerkelijk bij aan uw omzet in Duitsland.
In de toekomst moeten handelaren betalen om zich met de zogenoemde ‘product listing ads’ te kunnen positioneren. Dat zal gaan werken zoals u dat bij AdWords gewend bent: de positionering zal afhankelijk zijn van onder andere relevantie en bids (zoals weergegeven in het nieuwsbericht op internetworld.de).
Er wordt voorspeld dat handelaren de tot nu toe gratis traffic voor circa 270 miljoen dollar per jaar gaan inkopen. Veel webhandelaren zijn ontzet over het feit dat deze gratis traffic nu zou wegvallen.
Google Shopping als onderdeel van universal search traffic
Een recente studie van Aufgesang (2012) heeft de impact van SEO, SEA en social media voor Duitse webshops in kaart gebracht. Uit het onderzoek komt naar voren dat ook in 2012 de organische zoekresultaten voor Duitse webshops zeer belangrijk zijn (met 64,18%). Op de tweede plek volgt Google AdWords (met 26,14%) en universal search traffic maakt de SEM-top 3 met 9,67% aandeel compleet. Vergeleken met 2011 is het aandeel ingekochte traffic van Google AdWords duidelijk gestegen en de traffic via universal search traffic juist gedaald. Deze trend voorspelt dat de impact van Google Universal Search wel afneemt. Binnen het segment universal search traffic is Google Shopping koploper (43,70%), gevolgd door Google Afbeeldingen (33,06%), Google Maps (19,10%) en Google Video’s (3,53%).Jammer is dat tot op heden nog niet veel webhandelaren zich bewust zijn van de toegevoegde waarde (gratis adverteren) van Google Shopping in Duitsland. Uit een ander onderzoek van Bloofusion blijkt dat bij nauwelijks een derde van de onderzochte webshops kon worden bevestigd dat deze shop met minstens één product was vertegenwoordigd op Google Shopping. Dit biedt ook de Nederlandse webwinkelier kansen. Voor diegene die aan de slag wil gaan met Google Shopping zijn hier een aantal handige optimalisatietips:
-
Meet het succes van Google Shopping met Google Analytics.
-
Koppel Google Shopping en Google AdWords aan elkaar.
-
Focus op de topproducten.
-
Vermeld alle relevante productinformatie in de titel en de omschrijving, zodat de producten beter gekoppeld kunnen worden aan de zoekopdrachten.
-
Gebruik zoekwoordcombinaties slimmer dan de concurrent. Voornamelijk voor kleinere en middelgrote webshops wordt aanbevolen meer de longtail niche in te gaan, dus meer te focussen op langere en specifiekere zoekwoordcombinaties met misschien (minder) zoekvolume maar ook minder concurrentie.
-
Voeg afbeeldingen van hoge kwaliteit toe (kleine, rechthoekige thumbnails van 90 x 90 pixels worden aanbevolen).
-
Verzamel interne en externe reviews.
Tot nu is het nog niet duidelijk wat voor een impact en kosten het nieuwe Google Shopping met zich mee zal brengen en in hoeverre de toevoegende waarde van de vergelijker gaat veranderen. Wij zijn benieuwd naar uw mening. Wat zijn uw ervaringen met Google Shopping?
Bronnen: Aufgesang Inbound Online Marketing GbR. (2012). Studie: SEO, AdWords und Social Media bei deutschen Online Shops 2012. HighText Verlag Graf und Treplin OHG. (2010). Wie Shopbetreiber künftig für Googles Produktsuche optimieren müssen. Karelgeenen.nl. (2012). 10 tips om meer uit Google Shopping te halen. Neue Mediengesellschaft Ulm mbH. (2012). Aus für die gratis Google Product Search. OrangeValley. (2011). Meet het succes van Google Shopping met Google Analytics.
]]>