3 grote misvattingen van Nederlandse ondernemers over de Duitse markt:
1. “Alles wat in Nederland werkt, werkt ook in Duitsland.” Nein, niet per se. Duitsland is een ander land met een andere cultuur en verschilt nogal van Nederland. Er zijn andere merken bekend, consumenten hebben andere behoeftes (denk hierbij aan betaalmethodes), ander internetgedrag en een-ander online koopgedrag. Soms is in Duitsland ook een andere wetgeving voor bepaalde producten of diensten van toepassing.
2. “Duitsland heeft veel meer inwoners, dus ook veel meer kopers en dus ook veel meer omzet.” In eerste instantie is dat een slimme gedachte. In Nederland wonen 17 miljoen mensen en in Duitsland circa 82 miljoen mensen. In Nederland zijn er 40.000 webshops, in Duitsland echter 350.000. Maar wat veel mensen vergeten: in Duitsland heb je ook meer dan 5 keer zo veel concurrentie. Verder wordt in Duitsland veel meer vergeleken dan in Nederland en zijn er in Duitsland meer kijkers dan kopers, wat vaak vergeten wordt.
3. “In Nederland was ik binnen 1 jaar succesvol, dan moet mij dat in Duitsland ook lukken.” Dit is een grote ambitie. Vaak wordt vergeten dat in Duitsland ook slechts 10 SEO- posities voor organische resultaten beschikbaar zijn en 3 top advertentieplekken. Er strijden dus meer webshops om hetzelfde aantal organische en advertentieposities. Hierdoor moet juist meer effort worden gestoken in het behalen van goede SEO posities en is het vaak duurder om op de eerste posities te adverteren dan in Nederland.
–> Het is niet vanzelfsprekend dat u ook 5 keer zo veel omzet draait. Er moet ook 5x zo veel geïnvesteerd worden.
Gevolgen voor AdWords: Omdat er veel concurrentie is en slechts 3 topposities, is de gemiddelde CPC vaak hoger en de kosten per conversie (CPA) hoger dan in Nederland. Ook is breed adverteren niet altijd een goed idee: hierdoor worden er te veel irrelevante clicks gekocht en zo raakt het budget snel op. Dit leidt ertoe dat er vaak juist meer budget in Duitsland ter beschikking gesteld moet worden dan in Nederland. Vaak is het conversiepercentage in Duitsland ook lager dan in Nederland, wat door hoge aantallen vergelijkers en kijkers binnen de consumentengroep verklaard kan worden. Om hierop met Adword slim in te spelen kan bijv. over een regionale aanpak worden nagedacht, om in het begin een kleinere markt te veroveren en zo het budget effectief te gebruiken.
Conclusie: De Nederlandse campagne kopiëren is vaak niet voldoende om in Duitsland succesvol te zijn.
Gevolgen voor SEO: Ook het zoekvolume verschilt nogal tussen de twee landen. Wat in Nederland goed loopt moet niet per se ook in Duitsland goed lopen. Is het merk, wat u wilt verkopen, in Duitsland überhaupt bekend? Zit hier zoekvolume op? Wat doet de concurrentie met betrekking tot uw producten? Waar liggen SEO-kansen? Met welke vragen/content houdt de doelgroep zich bezig? Omdat ook in Duitsland slechts 10 posities op de eerste pagina passen, is het cruciaal om deze vragen goed van tevoren te beantwoorden. Bovendien worden vaak Google Shopping-resultaten, prijsvergelijkers, zoals amazon.de, idealo.de en billiger.de, als eerste organische zoekresultaten getoond.
Conclusie: Ook hierbij geldt, dat het 1 op 1 vertalen van de Nederlandse strategie vaak niet op Duitsland van toepassing is.
Ons advies: Verdiep u in uw product, uw niche en uw concurrenten. Maakt u een kans? Zo ja, waardoor? Prijs? Kwaliteit? Vertaal uw kansen in een passende AdWords en SEO- strategie en begin met het veroveren van de Duitse markt!
Voor vragen kunt u graag contact opnemen met Dexport (info@dexport.com of 088 – 339 76 78).
]]>