Vanwege een nieuwe Duitse wet moeten Nederlandse bedrijven die in Duitsland verkopen op marktplaatsen zoals Amazon, Real en eBay per 1 oktober 2019 actie hebben ondernomen. Wie niet op tijd is wordt geblokkeerd. Amazon is voor Nederlandse merken de belangrijkste marktplaats om te verkopen in Duitsland. Volgens de ‘Online Monitor 2018’ van Handelsverbandes Deutschland (HDE) wordt 46 procent van de Duitse e-commerce omzet inmiddels door Amazon gerealiseerd.
Door: Joyce Bijlholt, Adviseur Business Development Dexport
De Europese Commissie heeft in 2017 een voorstel ingediend voor nieuwe EU-regels rond btw. Volgens dit voorstel moeten per 2021 alle Europese webwinkels omzetbelasting gaan afdragen in de lidstaat waar hun koper vandaan komt. Nu wordt de lidstaat van de verkoper aangehouden. De Nederlandse fiscus zal de internationale btw afdracht moeten gaan uitvoeren.
Duitsland loopt voor op de plannen van Brussel. In november 2018 is in Duitsland het ‘Gesetz zur Vermeidung von Umsatzsteuerausfällen beim Handel mit Waren im Internet und zur Änderung weiterer steuerlicher Vorschriften’ aangenomen. Vertaald is dit de ‘Wet inzake het vermijden van btw-wanbetalingen bij de handel in goederen op internet en voor de wijzigingen van verdere belastingvoorschriften’. De wet is een belangrijk middel in de strijd van de Duitse overheid om btw-fraude door online verkopers van buiten de EU tegen te gaan.
Marktplaatsen worden door deze wet verplicht om garant te staan voor hun platformverkopers die geen omzetbelasting betalen. Marktplaatsen als Ebay en Amazon verplichten daarom hun btw-plichtige verkopers om voor 1 oktober 2019 een certificaat te overhandigen: het ‘Bescheinigungen nach § 22f UStG’. Hierin wordt bevestigd dat de verkoper is ingeschreven in een Duits btw-register. Dit certificaat wordt alleen op verzoek van de ondernemer verstrekt en moet worden aangevraagd bij een Duits belastingkantoor (Finanzamt). Marktplaatsverkopers die niet btw-plichtig zijn moeten vóór 1 oktober 2019 bij de marktplaats een eigen verklaring indienen dat ze geen certificaat nodig hebben. Verkopers die dit nog niet in orde hebben mogen tot die tijd niet meer via marktplaatsen in Duitsland verkopen.
Wanneer ben je btw-plichtig in Duitsland?
– Je bedrijf is gevestigd in Duitsland, bijvoorbeeld als GmbH of UG;
– Je verkoopt in totaal voor meer dan 100.000 euro per jaar in Duitsland aan particulieren;
– Je verstuurt producten vanuit Duitsland, via een distributiepartner of via Amazon FBA.
Handelaren kunnen bij Dexport terecht voor ondersteuning bij de aanvraag van het Duitse btw-nummer.