Trending

  • Binnen twee weken live met dexport Shop Launch Los geht's
  • Lokalisatie nodig? Regel je Duitse retouradres via Dexport Los geht's
  • Zes maanden gratis op Kaufland verkopen?Los geht's
  • Je groei versnellen op Amazon? Los geht's
  • Samenwerken met het beste Duitse marketingteam in Nederland? Los geht's
  • Je verkoop boosten met ons Duitse influencer netwerk? Los geht's
Regel hier je verplichte registratie

Lucid en EPR-registratie

Verkoop je producten in Duitsland via winkels, een webshop of marktplaatsen en breng je zo verpakkingen op de markt? Dan ben je verplicht om je aan te sluiten bij een Duaal systeem zoals Zmart.de (stap 1) en te registreren bij het LUCID-verpakkingsregister www.verpackungsregister.org  (stap 2). Als je op marktplaatsen verkoopt geef je vervolgens het EPR-registratienummer dat je van LUCID ontvangt door aan Amazon en andere marktplaatsen (stap 3).

Doe je dat niet dan riskeer je een exportverbod, een boete die kan oplopen tot 200.000 euro en dat Amazon je producten offline haalt.

Stap 1

Registreer je gratis bij het verpackungsregister.org

Je bent verplicht om een verantwoordelijke medewerker van je bedrijf aan te melden bij  het registreren op de website.

* Vul Zentek GmbH als je gekozen Dual systeem in. Zentek GmbH is het Duale systeem achter Zmart.de.

Stap 2 (verplicht!)

Registreer je bij Zmart.de (van Zentek GmbH)

Je bent verplicht om je aan te sluiten bij een Duaal systeem in Duitsland. Zmart is een van de voordeligste Duale systemen in Duitsland met meer dan 30.000 klanten.

* Je ontvangt als relatie van Dexport extra korting. Gebruik de kortingscode ‘Dexport

Stap 3

Vul je EPR nummer in bij je Amazon Seller Account

Na de registratie op verpackungsregister
ontvang je het benodigde EPR nummer. Dit nummer vul je in op je Amazon seller account. 

* Vul je EPR nummer in op je Amazon Seller account

Let op!

Doe elk jaar je aangifte van je verpakkingen op tijd!

Geef elk jaar uiterlijk 31 januari je hoeveelheden verpakkingen aan bij Zmart en bij verpackungsregister.org

* Ben je te laat? Registreer je bij stap 1. Na de registratie helpt je de klantenservice van Zmart.de om achteraf de hoeveelheden door te geven. Gebruik kortingscode Dexport

Voor wie geldt dit?

De registratieplicht geldt in eerste instantie alleen voor producenten die kartonnen verpakkingen gebruiken. Dus staat jouw merk op de verpakking, dan is het zeer waarschijnlijk dat jij verantwoordelijk bent voor de recycling en registratie. Het gaat hierbij om zowel de primaire als secundaire verpakking (de verzendverpakking). Denk bijvoorbeeld aan schoenen in een schoenendoos. De schoen gaat in een schoenendoos, dit is de primaire verpakking. Een aantal schoenendozen wordt vervolgens in een grote omdoos geplaatst, de secundaire verpakking. Vanaf 1 januari 2023 geldt de EPR-registratie ook voor producenten van elektrische en elektronische apparatuur vanuit de ElektroG, en producenten van batterijen vanuit de BattG.

Als je geen producent bent, maar wel producten verkoopt die onder de EPR-regelgeving vallen, moet je het EPR-registratienummer opvragen bij de toeleverancier. Dit is bijvoorbeeld de groothandel die de producten al heeft ingevoerd. Als je het EPR-registratienummer niet van de leverancier krijgt, maar de betreffende producten toch verkoopt, moet je het registratienummer zelf registreren.