Trending

  • Binnen twee weken live met dexport Shop Launch Los geht's
  • Lokalisatie nodig? Regel je Duitse retouradres via Dexport Los geht's
  • Zes maanden gratis op Kaufland verkopen?Los geht's
  • Je groei versnellen op Amazon? Los geht's
  • Samenwerken met het beste Duitse marketingteam in Nederland? Los geht's
  • Je verkoop boosten met ons Duitse influencer netwerk? Los geht's

CrossBorder Top 30: Bedrijven succesvol door diversiteit aan lokalisatiestrategieën

Jaarlijks wordt tijdens het CrossBorder Event, georganiseerd door Twinkle Magazine en Dexport, de prestigieuze CrossBorder Top 30 bekendgemaakt. Deze lijst bevat de dertig snelstgroeiende cross-border e-commerce bedrijven van Nederland. Voor de editie van 2023 heeft Dexport een diepgaand onderzoek uitgevoerd, waarbij interessante inzichten zijn verkregen over de lokalisatiestrategieën en prestaties van deze bedrijven.

Sleutelmarkten en omzetdrivers

Uit het onderzoek blijkt dat 57% van de Nederlandse e-commerce bedrijven hun grootste omzet haalt uit Duitsland, gevolgd door België (33%) en Frankrijk (5%). De aantrekkingskracht van de Duitse markt ligt in de grote vraag en de relatief eenvoudige toegang vanuit Nederland.

1

Een aanzienlijke 67% van de onderzochte bedrijven geeft aan dat hun eigen webshop de belangrijkste drijfveer is voor omzetgroei. De overige 33% haalt voornamelijk groei uit internationale marktplaatsen zoals Amazon, eBay en Zalando. Binnen de webshopmarketing investeert 76,2% vooral in performance marketingcampagnes zoals PPC, SEO en social media, waarbij een deel van de bedrijven (33%) bereid is een lagere ROAS te accepteren voor internationale groei. Daarnaast zet 61% van de bedrijven in op merkbekendheid campagnes, waarbij lokale influencers voor 24% effectief blijken te zijn.

Lokalisatiestrategieën: de weg naar succes

Het onderzoek toont aan dat een directe kopie van de Nederlandse succesformule vaak onvoldoende is voor succes in het buitenland. Succesvolle bedrijven passen diverse lokalisatiestrategieën toe:

  • Productaanpassing: 62% van de bedrijven past hun productaanbod aan om in te spelen op lokale trends.
  • Contentlokalisatie: 48% gaat verder dan een basisvertaling en stemt content af op lokale behoeften.
  • Positionering: 39% herziet de positioneringsstrategie om beter aan te sluiten bij de lokale markt.

2

Opmerking: Meerdere antwoorden waren mogelijk bij deze vraag.


Wat betreft logistiek verstuurt 52% van de bedrijven hun producten vanuit Nederland, terwijl 38% gebruik maakt van buitenlandse fulfilment centers of Fulfilment by Amazon (FBA). Daarnaast heeft 71% van de bedrijven medewerkers voor de klantenservice die de lokale taal spreken, wat bijdraagt aan een betere klantbeleving.

Uitdagingen en toekomstperspectief

Ondanks het succes, staan bedrijven voor uitdagingen zoals het vinden van gekwalificeerd personeel (48%), logistieke vraagstukken (33%) en een gebrek aan lokale marktkennis (24%). Toch blijven veel bedrijven optimistisch over hun toekomstige groei. Plannen voor verdere expansie omvatten het vergroten van marketinginspanningen (81%), investeren in productinnovatie (57%) en uitbreiding naar meerdere landen (52%).

Nieuwe CrossBorder Top 30 en het CrossBorder Event 2024

De nieuwe CrossBorder Top 30 wordt op dinsdag 17 september 2024 bekendgemaakt tijdens het CrossBorder Event. Bedrijven die in 2022 meer dan €100.000 omzet in het buitenland hebben behaald en in 2023 met meer dan 20% zijn gegroeid, kunnen zich aanmelden voor deze prestigieuze lijst.

Het evenement biedt een unieke gelegenheid voor bedrijven om kennis en ervaringen te delen en nieuwe strategieën te ontwikkelen voor verdere internationale expansie. Marketeers en e-commerce specialisten kunnen nu profiteren van een early bird korting op tickets.

Meer informatie en tickets zijn te vinden op CrossBorder Event. Wil jij groeien op de Duitse markt? Bekijk dan onze diensten.