Trending

  • Binnen twee weken live met dexport Shop Launch Los geht's
  • Lokalisatie nodig? Regel je Duitse retouradres via Dexport Los geht's
  • Zes maanden gratis op Kaufland verkopen?Los geht's
  • Je groei versnellen op Amazon? Los geht's
  • Samenwerken met het beste Duitse marketingteam in Nederland? Los geht's
  • Je verkoop boosten met ons Duitse influencer netwerk? Los geht's

De Coronacrisis in Duitsland: er liggen ook kansen!

De COVID-19 pandemie treft ons allemaal. Ook voor (crossborder)bedrijven gaat het nu om hun voortbestaan. Duitsland lijkt het nieuwe Coronavirus redelijk onder controle te houden. Desalniettemin staat het bedrijfsleven in Duitsland nagenoeg stil. Bijna een half miljoen Duitse bedrijven hebben arbeidstijdverkorting voor hun personeel aangevraagd. Ook de consument maakt zich zorgen: uit onderzoek door Marktforschungsplattform Appinio blijkt dat 37 procent van de Duitsers zich zorgen maakt over de economische gevolgen van de coronacrisis. Grote aankopen zoals auto’s, tv’s, vakanties en telefoons worden uitgesteld, maar er zijn ook mogelijkheden. Hoe kun je juist nu groeien op de Duitse markt? Waar liggen de kansen? 

Producten die in deze tijd goed scoren
(Thuis) werken en onze vrijetijdsbesteding zijn door de coronacrisis ingrijpend veranderd. Er zijn bedrijven die voordeel hebben van het feit dat het grootste gedeelte van Duitsland thuisblijft. Voorbeelden hiervan zijn Exittoys, een bedrijf dat buitenspeelgoed verkoopt, of Worktrainer, een bedrijf dat thuiswerken mogelijk maakt. Verder zijn er klanten die creatief weten in te spelen op de situatie. Online Plastic Group, dat normaal kunststof platen verkoopt, heeft een kant en klare glasplaat op de markt gebracht. “Normaal gesproken leveren wij kunststof platen op maat, maar nu hebben wij een standaard afschermproduct ontwikkeld waarmee winkels hun kassamedewerkers en klanten veilig online kunnen laten betalen.” En er liggen nog veel meer kansen. Volgens onderzoek door de grootste Duitse prijsvergelijkers Idealo is er door de sluiting van fitnessclubs in deze periode 2.740 procent meer interesse in sportproducten. E-commerce viert hoogtij, dat kan ook niet anders nu de fysieke winkels gesloten zijn.

Gevolgen en kansen voor je merk
Hoe reageren andere Duitse marketeers op deze situatie? Volgens onderzoek van het Deutsche Marketing Verband (DMV) geeft 74 procent aan dat er sprake is van omzetdaling. 17 procent houdt het vol tot pasen en 20 procent tot de zomer. Tweederde stopt of bespaart op de marketingkosten. Een deel hiervan schuift dat budget door naar volgend jaar. Dat vertaalt zich door naar lagere kosten per klik via Google Ads, social media en Amazon marketing. Het voordeel voor bedrijven die wel adverteren is dat de doelmarkt kostenefficiënter te bereiken is. Dat is met name interessant als je je merk wilt opbouwen over de grens. Doordat de Duitse consument in deze tijd vooral digitaal aanwezig is, wordt social media intensief gebruikt en wordt er meer online geshopt. Hier liggen kansen voor bedrijven die juist in deze tijd willen en kunnen investeren. Voorzichtigheid is hierbij geboden: de consument zal je genadeloos afstraffen als je de draak steekt met de situatie of er niet ethisch mee omgaat.

Durf jij anticyclisch te adverteren?
Met anticyclisch budgetteren wordt een wijze van budgetteren bedoeld die rekening houdt met schommelingen in de conjunctuur. De redenering is dat in tijden van dalende conjunctuur (dus dalende omzetten) de reclame uitgaven minder of langzamer moeten dalen dan de omzet. Zo voorkom je dat de omzet nog verder terugloopt, een nadeel aan de percentage of sales method. In tijden van sluiting van de winkels kun je het marketingbudget inzetten voor online verkoop en je presence op Amazon verder uitbouwen. Bekende Nederlandse merken zoals Vingino, FatBoy en Brabantia passen deze strategie al toe. Ook jij kunt dit economische klimaat gebruiken om terrein te winnen. Voor nieuwe bedrijven liggen er op dit moment kansen om marktaandeel te winnen.

Wat als je Duitse bedrijf hulp nodig heeft?
Als je een Duitse GmbH hebt kun je als Duits bedrijf onder bepaalde voorwaarden tegemoetkoming voor loonkosten krijgen. Werkgevers in Duitsland kunnen met de Duitse regeling werktijdverkorting een uitkering (Kurzarbeitergeld) aanvragen bij het Duitse UWV. Voorwaarde is op dit moment nog wel dat de werkgever in Duitsland is gevestigd. DNHK zet zich momenteel in om deze uitkering ook toegankelijk te maken voor werkgevers in Nederland die voor hun personeel in Duitsland sociale premies afdragen. Laats ons weten als we jou met de juiste contactpersoon bij de DNHK in contact kunnen brengen.