Trending

  • Binnen twee weken live met dexport Shop Launch Los geht's
  • Lokalisatie nodig? Regel je Duitse retouradres via Dexport Los geht's
  • Zes maanden gratis op Kaufland verkopen?Los geht's
  • Je groei versnellen op Amazon? Los geht's
  • Samenwerken met het beste Duitse marketingteam in Nederland? Los geht's
  • Je verkoop boosten met ons Duitse influencer netwerk? Los geht's

De Duitse Online Markt – een terugblik op 2014

Alweer is er een jaar voorbij en het wordt tijd om terug te kijken op het jaar 2014. Net als elk jaar verandert de Duitse Online Markt snel en voor Nederlandse ondernemers is het een flinke uitdaging om op de hoogte te blijven van alle trends en ontwikkelingen. Gedurende het afgelopen jaar heeft het Dexport Team wekelijks een blogbericht geschreven om actuele trends en ontwikkelingen te bespreken. De belangrijkste maatregelen en trends op de Duitse E-Commerce markt lichten we in dit terugblik graag nog eens uit.

De Duitse Online Markt is Booming Business. Zo heeft Tanja Strump over de enorme groei van de omzet van de Duitse markt geblogd. Ten opzichte van andere Europese landen, stijgt de omzet van de Duitse E-Commerce Markt snel. Met een omzet van 34,4 miljard Euro in 2013 behoort Duitsland tot de Top 3 van Europa. Dus voor allen die nog geen deel uitmaken van deze grote markt: grijp nu uw kans! Voor een nog beter inzicht in het consumentengedrag heeft Annika Olt zich verdiept in Universal Analytics. Zo belooft Google een geheel nieuw meetprotocol. De focus ligt niet meer alleen op bezoeken en bezoekers, maar verschuift naar sessies en gebruikers. Het grootste verschil met Google Analytics is dat er nu nog maar één cookie, in plaats van 5 cookies, geplaatst wordt met een uniek user ID. Om het nieuwe webshops op de Duitse markt makkelijker te maken, heeft Alexander Lamprecht de belangrijkste servicesuccesfactoren van Duitse webshops in 2014 samengesteld. Zo is de bereikbaarheid en toegankelijkheid van informatie één van de belangrijkste succesfactoren in Duitsland. Voor 60% van de ondervraagde consumenten is een uitgebreid servicegedeelte essentieel. Verder moeten de contactmogelijkheden en de interactie met de klant op orde zijn.Hierop aansluitend heeft Linda Jarmuth een bericht geschreven over de belangrijkste online betaalmethoden voor Duitse consumenten. Het afhaakpercentage door klanten kan met 79% verlaagd worden als Duitse webshops “op rekening betalen” aanbieden. Andere belangrijke betaalmethoden zijn PayPal en Sofort Überweisung. Ook in 2014 is Amazon een belangrijk marketingkanaal voor Duitse webshops. Onze Amazon deskundige Nam Nguyen gaf daarom tips en trucs om aan de slag te gaan met Amazon.de. Het is belangrijk om rekening te houden met de strenge juridische consumentenwetgeving en de strenge guidelines die Amazon hanteert. Om hieraan te voldoen, kunt u bijvoorbeeld werken met een centraal vooraadbeheersysteem dat rekening houdt met alle kanalen waarop uw producten te vinden zijn. Eva Göbel en Lisette de Graaf hebben zich in de Duitse online wetgeving verdiept. Zo heeft Lisette een uitgebreid bericht over het Duitse herroepingsrecht geschreven. Het herroepingsrecht in Duitsland is per 13 juni, conform de nieuwe EU – richtlijnen, gewijzigd. Zo moet bijvoorbeeld een herroepingsformulier worden aangeboden en online retailers kunnen op voorhand regelen wie de kosten van het retourneren moet betalen. Zeker de moeite waard om nog een keer na te lezen of uw Duitse webshop aan de nieuwe eisen van het herroepingsrecht voldoet.

In de laatste week van november heeft het Duitse Bundesverwaltungsgericht de beslissing genomen dat mensen op zon- en feestdagen niet meer mogen werken. Voor de online markt is dit vooral voor de Call Centers een harde klap. Bij 20% van de aankopen wordt nog steeds om telefonische ondersteuning gevraagd. Duitse webshops moeten met de nieuwe wet in ieder geval rekening houden. Meer informatie kunt u hier terug vinden.

Maar niet alleen de Duitse Online Markt is veranderd, ook het Dexport Team is gegroeid en heeft nog meer specialisten aan boord gehaald. Vol inspiratie en nieuwe ideeën gaan we de uitdaging aan om er in 2015 weer een topjaar van te maken. In 2015 informeren wij u graag weer over de nieuwste trends en belangrijkste wijzigingen op de Duitse markt!]]>