Trending

  • Binnen twee weken live met dexport Shop Launch Los geht's
  • Lokalisatie nodig? Regel je Duitse retouradres via Dexport Los geht's
  • Zes maanden gratis op Kaufland verkopen?Los geht's
  • Je groei versnellen op Amazon? Los geht's
  • Samenwerken met het beste Duitse marketingteam in Nederland? Los geht's
  • Je verkoop boosten met ons Duitse influencer netwerk? Los geht's

Het oprichten van een B2B & B2C webshop in Duitsland

Belangrijke wettelijke verschillen en tips Als u in Duitsland een webshop opricht, dan moet u natuurlijk rekening houden met de Duitse wetgeving. Belangrijk is hierbij om te weten dat er verschillen tussen B2B en B2C gerichte webshops zijn. En waarmee moet u rekening houden, als uw webshop op B2B én B2C klanten gericht is? Dexport geeft tips en legt uit welke punten van belang zijn. Juridische verschillen tussen B2C en B2B Button oplossing De Duitse button oplossing is verplicht voor B2C, maar niet voor B2B gerichte webshops. Herroepingsrecht Ook geldt voor B2B bestellingen geen herroepingsrecht of retourneringsrecht zoals bij bestellingen door consumenten. Tonen van de product prijs In de shop zelf moet in een B2B webshop enkel de nettoprijs aangegeven worden. Echter moeten in een B2C shop naast de productprijs ook verzendkosten en btw. getoond worden. Stel dat uw shop op B2B en B2C gericht is? Maar hoe kunt u uw webshop inrichten, als u de Duitse B2B én B2C markt met een webshop wilt veroveren? We stellen twee opties voor.

  1. A) In de webshop wordt over het algemeen met het consumentenrecht rekening gehouden. Hierbij geldt het Widerrufsrecht alleen voor consumenten. Bij het tonen van de prijzen kunnen eerst de bruto prijzen voor de consumenten getoond worden en daaronder de nettoprijs voor uw zakelijke klanten. Ook aan te bevelen is dat in het bestelproces bij het invullen van de NAW gegevens een veld voor de omzetbelastingsnummer van bedrijven toegevoegd wordt. Dit veld mag geen verplicht in te vullen veld zijn, anders kunnen consumenten niet meer bij u bestellen.
  2. B) Voorzie uw webshop met twee toegangen, een voor B2B en een voor uw B2C klanten. Als B2B klanten met een extra inlog toegang tot uw webshop krijgen, kunnen ze pas na hun login de speciale B2B prijzen zien en in de shop bestellen. Hiermee zijn uw prijzen voor wederkopers niet openbaar zichtbaar voor de concurrentie. Voor de login moeten wederverkopers en bedrijven zich aanmelden met hun omzetbelastingnummer en hun bedrijfsvergunning/uitreksel van de Kamer van Koophandel naar u mailen of faxen. Faxen? Ja, in tegenstelling tot de Nederlandse B2B branche zijn er nog regelmatig Duitse bedrijven te vinden, die gebruik maken van de fax.
Afsluitend geldt: Maak al op uw homepage duidelijk dat de shop voor B2C en B2B bedoeld is. Dat voorkomt twijfels bij klanten. Heeft u hulp  nodig bij het oprichten van een rechtsgeldige Duitse B2B en B2C webshop? Neem dan contact met ons op.]]>