Trending

  • Binnen twee weken live met dexport Shop Launch Los geht's
  • Lokalisatie nodig? Regel je Duitse retouradres via Dexport Los geht's
  • Zes maanden gratis op Kaufland verkopen?Los geht's
  • Je groei versnellen op Amazon? Los geht's
  • Samenwerken met het beste Duitse marketingteam in Nederland? Los geht's
  • Je verkoop boosten met ons Duitse influencer netwerk? Los geht's

Ik start mijn webshop in Duitsland en ik neem mee …

Ik wil starten in Duitsland maar waar moet ik mee beginnen? Dat is de meest gestelde vraag die wij krijgen van ondernemers en marketeers die willen starten Duitsland. De veelheid aan online marketingmogelijkheden en website optimalisatietechnieken maakt het ook niet makkelijker. Wij hebben alvast (uw) huiswerk gedaan. Tel uit uw tijdswinst ;-). In dit artikel leggen wij uit welke startersbenodigdheden zijn voor de Duitse markt en waarom deze belangrijk zijn voor uw succes in Duitsland.

Strategie voor Duitse markt

Allereerst, naar de tekentafel. Ondernemen in Duitsland begint uiteraard met een strategie. Waarom zitten Duitsers te wachten op uw aanbod, en wat zijn uw succesfactoren? Wie is uw doelgroep en hoe oriënteert deze doelgroep zich? Welke doelstellingen heeft u op de Duitse markt? Het succes op de Nederlandse markt is geen garantie voor succes in Duitsland. Het is mogelijk dat u uw propositie moet richten op een andere doelgroep, waardoor u op een andere manier gaat kijken naar het oriëntatie- en beslissingsproces. Besef ook uw positie ten opzichte van de concurrentie. Met een eigen toon onderscheidt u zich van concurrenten. De juiste toon onderstreept de cultuur en de waarden van uw organisatie. Klanten herkennen het bedrijf en nemen de boodschap makkelijker op. Het is onderdeel van uw identiteit. Tenminste, als die toon overeenkomt met wie u bent. Het makkelijke antwoord is dat de tone of voice mag aansluiten bij de persoonlijkheid en kernwaarden van de organisatie. U zult wat dieper moeten graven en het onderdeel maken van de branding van het merk of bedrijf.

Zoekmachinevriendelijke vertaling

Als u zaken wilt doen in Duitsland, is het belangrijk dat uw website door middel van een goede vertaling vlekkeloos Duits is. Met het juiste taalgebruik wekt u direct het benodigde vertrouwen en wordt u als bonus vindbaar op belangrijke zoekwoorden in Duitse zoekmachines. In de startersfase is het juist van belang dat de zoekwoordenanalyse wordt verwerkt in uw vertaling! Op deze manier heeft u een basis voor het verder optimaliseren van uw zoekmachine vriendelijke website. Een wijze les voor beginners én voor gevorderden: “goed begonnen is half gewonnen.”

Betaalde advertenties

Hoe gaan we de bedrijfsstrategie doorvertalen naar effectieve advertentiecampagnes? Op dit moment, en dat zal voorlopig zo blijven, zijn Facebook en Google de “usual suspects” als het gaat om online advertising. Bepaal daarom uw advertentiebudget op basis van omzetprognose en investeer tijd in een gedegen zoekwoorden- en concurrentieanalyse. De belangrijkste zoekwoorden, content en advertenties zorgen ervoor dat Google AdWords en Facebook campagnes elkaar optimaal aanvullen. Net zoals de zoekmachinevriendelijke vertaling is een goede basis voor online advertising onmisbaar!

Als u 7-15% van uw omzet wilt investeren in marketing is Amazon een mooi extra kanaal. Let er wel dat het vaak hoger uitkomt dan 15%, want de commissie wordt berekent over de verkoopprijs incl. BTW en verzendkosten. Daarnaast kunt u de verkopen op Amazon aanjagen door te adverteren, hierdoor gaat al snel 20% van de omzet naar Amazon. Aan de andere kant heeft u nauwelijks risico’s en kost het minder tijd en inspanning dan het optuigen van een professionele Duitse webshop. Het is daarom verstandig om beide kanalen in te zetten, zodat ze elkaar versterken en uw omzetvolume en de leercurve sneller groeit. Ook al zien we dat er tegenwoordig steeds meer vraag is naar échte verhalen, story telling. Verkoop hierbij geen gebakken lucht, want de Duitse markt is een stuk degelijker en ook wat formeler dan die in Nederland. Ook al mag spelen met SEO, tekst, uiteraard, maar vraag in dat geval advies aan één van onze SEO specialisten.

Duits juridisch advies

Met een rechtszekere website of webshop voorkomt u problemen en wekt u vertrouwen bij de Duitse afnemer. Door uw website volgens de Duitse wet- en regelgeving op te zetten, heeft u geen last van Abmahnungen. Duitsland is het enige land in Europa waar u als gevolg van rechtsfouten direct met juridische kosten belast kunt worden. Concurrenten en consumentenverenigingen mogen namelijk optreden tegen websites wanneer er rechtsfouten in de algemene voorwaarden of op de website staan. U wordt in dat geval met deze vermijdbare kosten belast.

Daarnaast schept een juridisch geoptimaliseerde website vertrouwen bij de Duitse bezoeker. Dat is belangrijk! Zekerheid op het gebied van privacy en betaling staat bij de Duitse shopper namelijk op nummer één. Een website met de juiste informatie, links, keuzevakjes en voorwaarden komt Duits en betrouwbaar over. Precies wat u nodig heeft wanneer u als onbekende aanbieder van start gaat op de Duitse markt.

Duitse betaalmethoden

Hoe betalen de Duitsers online? Een belangrijke vraag wanneer u start in Duitsland. Er zijn in Duitsland andere online betaalmethoden dan in Nederland: iDEAL, zoals wij dat in Nederland kennen, is daar niet bekend en internetbankieren is er minder populair. Een juiste keuze van het aanbod Duitse betaalmethoden gaat verder dan alleen een opsomming van alle mogelijke opties in uw bestelproces. Kosten, risicofactoren en het afhaakpercentage binnen het bestelproces zijn belangrijke criteria bij de keuze van de Duitse betaalmethoden. Te hoge kosten per conversie, een te hoog retourenpercentage en een groot aandeel niet-betalende debiteuren kunnen een vroegtijdig einde van het Duitslandavontuur betekenen.

Daarnaast is het belangrijk om te bepalen met welke payment provider u zaken wilt doen. Niet alle payment providers bieden de belangrijkste betaalmethoden aan en sommige providers bieden aanvullende diensten aan die voor u interessant kunnen zijn. De keuze voor de beste betaalmethode en payment provider moet individueel worden bepaald. Binnen het Dexport Starterspakket adviseren we u op basis van doorlopend onderzoek en de ervaringen van onze andere klanten.

Duitse adres en GmbH

Veel Nederlandse bedrijven kiezen voor het huren van een Duitse virtual office. Op deze manier kunt u een Duitse telefoonnummer, post- en retouradres vermelden op de website. Een handige tool in het “verduitsen” van uw website. Op het moment dat u zaken wil gaan doen met Duitse bedrijven, overweeg dan een GmbH te starten. De Gesellschaft mit beschränkter Haftung (GmbH) is te vergelijken met de Nederlandse BV (besloten vennootschap). Het doel van een GmbH is om andere bedrijven ervan te verzekeren dat zij zaken doen met een ander Duits bedrijf, dat de aldaar geldende wet- en regelgeving wordt gehanteerd. Sinds een aantal jaren is het mogelijk om een “Unternehmergesellschaft” te starten, dat is de light-variant van een GmhB. Deze kunt u al starten met een inleg van 1 euro!

… Gute Fahrt und viel Spaß!

Zo, u bent helemaal klaar voor de start op de Duitse markt. Uw next step is gemaakt voor de groeifase. Na een geslaagde start kunt u op basis van internetstatistieken, verkoopresultaten en uw marktgevoel de marketingmix uitbouwen. Het in een lijn zetten van de onderdelen in de startersfase, in combinatie met andere bedrijfsactiviteiten kan veel tijd kosten. Dat begrijpen we maar al te goed. Tegelijkertijd moeten deze zaken natuurlijk “gewoon goed geregeld worden.” Laat u informeren door hét Duitse marketingteam van Nederland! Onze collega’s staan klaar om u te helpen.]]>