Trending

  • Binnen twee weken live met dexport Shop Launch Los geht's
  • Lokalisatie nodig? Regel je Duitse retouradres via Dexport Los geht's
  • Zes maanden gratis op Kaufland verkopen?Los geht's
  • Je groei versnellen op Amazon? Los geht's
  • Samenwerken met het beste Duitse marketingteam in Nederland? Los geht's
  • Je verkoop boosten met ons Duitse influencer netwerk? Los geht's

Oppassen geblazen met uw Duitse like buttons

Facebook like button op websites van bedrijven schending van privacy volgens rechtbank Düsseldorf U heeft unieke content voor de Duitse markt laten maken, met als doel dat deze veelvuldig wordt gedeeld via Facebook. Bezoekers van uw website kunnen dit wellicht al met één muisklik voor elkaar krijgen, via een like button direct onder het artikel. Wel zo makkelijk. Voor Duitse retailers én Nederlandse bedrijven die werkzaam zijn op de Duitse markt is het echter oppassen geblazen. Het gebruik van de like button op websites van online retailers om bezoekers berichten te laten liken op Facebook is volgens de rechtbank in Düsseldorf een ernstige schending van de Privacy Policy.

Like! Het gebruik van de Facebook button

De Facebook like-button verzamelt gegevens van bezoekers van de website en verzendt deze direct naar Facebook, of de bezoeker nu een Facebook profiel heeft of niet. Hiervoor is echter uitdrukkelijke toestemming van de bezoeker van de website vereist. Zo oordeelde de regionale rechtbank (LG) in Düsseldorf in een zaak van de Verbraucherzentrale Nordrhein-Westfalen tegen de integratie van de Facebook like knop op de website van FashionID. Eerder vorig jaar had de Verbraucherzentrale NRW er bij verschillende bedrijven op aangedrongen de like button van Facebook te wijzigen. De rechtbank stelt dat bedrijven (volgens § 13 Abs. 1 Satz 1 TMG) de plicht hebben bezoekers specifiek te informeren over hun websites en de aard, de omvang en het doel van het verzamelen en gebruiken van persoonsgegevens. Bedrijven die de like button van Facebook integreren, waardoor zonder de nadrukkelijke toestemming van bezoekers van de website gegevensoverdracht naar Facebook plaatsvindt, schenden hiermee de Privacy Policy. In de praktijk betekent dit dat de Facebook like button niet zomaar meer op een website ingebouwd mag worden. Volgens de Verbraucherzentrale NRW is dergelijke uitgebreide dataoverdracht alleen toegestaan wanneer de gebruiker voorafgaande aan het gebruik van de like button op de hoogte is van de overdracht van zijn persoonsgegevens. Een dergelijke overdracht van gegevens kan niet worden gerechtvaardigd door technische noodzaak voor het functioneren van de website. Een privacy statement dat niet direct bij het openen van de website zichtbaar is, of een verwijzing naar het privacybeleid van Facebook, zijn ontoereikend.

Het einde van de like button?

Het vonnis van de rechtbank Düsseldorf is nog niet definitief. De onderliggende partij heeft nog de mogelijkheid hoger beroep in te dienen, wat ook verwacht wordt. Duitse marketing specialist Dexport adviseert online retailers gebruik te maken van de 2-klik-oplossing. Hierbij moet de like button door bezoekers zelf geactiveerd worden. In plaats van like knoppen kunnen online retailers zich ook wenden tot de zogenaamde Shariff knoppen, waarbij geen dataoverdracht plaatsvindt. Hoe gaat u met deze uitdaging om? Overweegt u de like button van uw website te halen of aan te passen? ]]>