Trending

 • Binnen twee weken live met dexport Shop Launch Los geht's
 • Lokalisatie nodig? Regel je Duitse retouradres via Dexport Los geht's
 • Zes maanden gratis op Kaufland verkopen?Los geht's
 • Je groei versnellen op Amazon? Los geht's
 • Samenwerken met het beste Duitse marketingteam in Nederland? Los geht's
 • Je verkoop boosten met ons Duitse influencer netwerk? Los geht's

Social Media? Denk aan het Impressum!

Een website en zeker een webshop gericht op de Duitse consument moet een aantal wettelijke verplichte documenten bevatten. Hieronder valt ook het Impressum. Een soort colofon dat aangeeft wie achter de website en het bedrijf staat en rechtelijk aansprakelijk is voor alles wat met de webshop en op de website gebeurt.

 

Veel webshops hebben naast hun website ook nog een profiel op een of meerdere social media kanalen zoals bijvoorbeeld Facebook. Ook hier moet duidelijk een Impressum worden aangegeven en kan een concurrent net zoals bij een webwinkel een “Abmahnung” via een advocaat laten sturen als deze ontbreekt.

Maar hoe moet het Impressum rechtszeker geïmplementeerd worden?

Enkele feiten:

 • Een Facebook pagina met een commerciële oriëntering heeft, verplicht, een Impressum nodig
 • Het Impressum moet makkelijk en duidelijk herkenbaar zijn
 • Een aantal rechtbanken hebben geconcludeerd dat het onvoldoende herkenbaar is als het Impressum onder het kopje “Info” wordt geplaatst
 • Ook een enkele link naar een website onder het kopje “Info” zoals bijvoorbeeld Impressum: http://www.domeinnaam.de/impressum voldoet niet
 • Volgens een uitspraak van het Bundesgerichtshof mag een gebruiker niet vaker dan twee keer moeten klikken om bij het Impressum te kunnen komen.
 • Deze regels gelden volgens een landelijke rechtbank ook geldig voor de mobile versie van Facebook maar vindt hier echter nauwelijks implementatie plaats
 

Er zijn twee mogelijkheden om het Impressum van uw webshop in elk geval voor de desktop versie van Facebook geldig te implementeren:

 

Mogelijkheid 1:

U kunt naar het Impressum op uw website linken. Echter moet dit duidelijk en makkelijk herkenbaar zijn. Een URL in de zichtbare omschrijving is bijvoorbeeld mogelijk.

Impressum in omschrijving geïmplementeerd  

Mogelijkheid 2:

Op Facebook zijn een aantal apps te vinden die een extra tab aanmaken en het Impressum automatisch genereren.

Impressum als tab geïntegreerd Esgii Impressum onder tab

Omdat Facebook regelmatig veranderingen aanbrengt, adviseren wij u de manier waarop het Impressum op uw Facebook pagina getoond wordt goed in de gaten te houden.

 

Voor de mobiele versie is op dit moment nog geen algemene mogelijkheid bekend die ook gebruikersvriendelijk is. Op dit moment schatten advocaten het risico van een “Abmahnung” in verband met een ontbrekend Impressum op de mobiele Facebook pagina in als gering.

 

Wie vragen heeft over het implementeren van het Impressum op Facebook of andere social media kanalen kan contact opnemen met Eva Göbel van Dexport.

 ]]>