Trending

  • Binnen twee weken live met dexport Shop Launch Los geht's
  • Lokalisatie nodig? Regel je Duitse retouradres via Dexport Los geht's
  • Zes maanden gratis op Kaufland verkopen?Los geht's
  • Je groei versnellen op Amazon? Los geht's
  • Samenwerken met het beste Duitse marketingteam in Nederland? Los geht's
  • Je verkoop boosten met ons Duitse influencer netwerk? Los geht's

Social media: productaanbevelingen

Voor de Duitse internetgebruiker zijn onafhankelijke beoordelingen en reviews de meest bepalende factor voor een aankoop. 71% leest beoordelingen en 77% laat zich hierdoor ook beïnvloeden. Tegenwoordig worden steeds meer reviews en beoordelingen via social media gedeeld en verspreid. Social media zijn dus een belangrijk kanaal om producten aan te bevelen en te bespreken. Maar wordt dit ook al door Duitse webshopeigenaren gezien en toegepast? Hoe zichtbaar zijn Duitse webshops in social media?


Meetbaar?

De zichtbaarheid van webshops in social media wordt via de metric “social visibility” gemeten. Dit is een manier om de zichtbaarheid online meetbaar uit te drukken en webshops met elkaar te kunnen vergelijken. Social visibility vormt een combinatie van de populariteit van een webshop samen met het aantal social links die de webshop op social media heeft.


Resultaten

Uit onderzoek blijkt dat amazon.de met afstand op de eerste plek staat. Amazon Duitsland heeft 57.75 miljoen links die naar de webshop verwijzen en op social media zichtbaar zijn. Bovendien is amazon.de dé domeinnaam die het meest op Facebook is gedeeld, geliked of besproken – namelijk 55.43 miljoen keer.

Tchibo is de grote stijger in de top 10 en staat op plek 2. Gebaseerd op omzet, is Tchibo de 7de grootste onlineshop in Duitsland. Tchibo heeft circa 3,5 miljoen social links en evenveel likes. Verrassend is dat we Zalando pas op de derde plek tegenkomen. Zalando heeft ook 3,5 miljoen social links, maar minder social shares, likes en commentaren, namelijk 2,5 miljoen. Op plek 4 en 5 volgen Otto.de en notebookbilliger.de.


Interessant

Interessant om te weten is dat Amazon.com een samenwerkingsverband met Facebook is aangegaan. Alle bezoekers die hun sociale profiel hebben gekoppeld aan de webshop, krijgen reviews of ook cadeauwensen van de vrienden te zien bij de producten op amazon.com. Wij houden in de gaten wanneer dit ook in Duitsland mogelijk is.

 

Pinterest


Pinterest heeft in Duitsland, in vergelijking met de Amerikaanse markt, nog niet veel invloed. Van de Top 10 Onlineshops zijn Zalando en Amazon de enige met een 4-cijferig aantal pins. Zalando heeft er 5.503 en Amazon heeft 2.625 pins. Duitsers zijn echter vooralsnog actiever op Facebook dan op Pinterest.

Het blijkt wederom dat Facebook een belangrijk social media kanaal voor webshops is. Vooral bij een focus op productaanbevelingen.


Wellicht is dit artikel ook interessant om te delen op Facebook? 😉

]]>