Trending

  • Binnen twee weken live met dexport Shop Launch Los geht's
  • Lokalisatie nodig? Regel je Duitse retouradres via Dexport Los geht's
  • Zes maanden gratis op Kaufland verkopen?Los geht's
  • Je groei versnellen op Amazon? Los geht's
  • Samenwerken met het beste Duitse marketingteam in Nederland? Los geht's
  • Je verkoop boosten met ons Duitse influencer netwerk? Los geht's

Voorkom boetes en regel tijdig je EPR & WEEE

Of je nou fabrikant, leverancier of verkoper bent, je moet je in Duitsland je EPR-administratie op orde hebben. Als je elektronica verkoopt dan komt hier de WEEE bij.  Regel je dit niet, dan riskeer je een boete of zelfs een exportverbod. Hoe werkt dat?

Verkoop je bijvoorbeeld producten via een Duitse webshop of marktplaats zoals Amazon, dan ben je volgens de verpakkingswetgeving verplicht je te registreren bij het Zentrale Stelle Verpackungsregister (ZSVR) van LUCID, en een Duaal Systeem. Je krijgt na de registratie een EPR-nummer, die je ook nodig hebt voor het verkopen op marketplaces. Daar blijft het niet bij.

Je moet vervolgens ieder jaar de in het verkeer gebrachte hoeveelheid verpakkingen doorgeven en een indicatie geven voor het verbruik van het komende jaar. De indicatie geef je al voor einde van het jaar door en de daadwerkelijke hoeveelheid van het afgelopen jaar moet je al voor 31 januari doorgeven als je je EPR-registratie via Dexport regelt. Op basis van je schatting wordt je jaarlijkse tarief bepaald. Grote gebruikers moeten ook nog een Vollständigkeitserklärung (VerpackG) via een erkende accountant aanleveren. Begint het je al te duizelen? In Frankrijk is het nog een stuk ingewikkelder. Maak je geen zorgen, wij helpen je op weg in Duitsland en via het netwerk van Dexport bespaar je ook nog eens geld. Je kunt hier een instructiemail aanvragen.

 

EPREPR Compliant copy
Klik op de afbeelding om te vergroten

Voor wie geldt dit

De registratieplicht geldt ten eerste voor producenten die kartonnen verpakkingen gebruiken. Dus staat jouw merk op de verpakking, dan is het zeer waarschijnlijk dat jij verantwoordelijk bent voor de recycling en registratie. Het gaat hierbij om zowel de primaire als secundaire verpakking (de verzendverpakking). Denk bijvoorbeeld aan schoenen in een schoenendoos. De schoen gaat in een schoenendoos, dit is de primaire verpakking. Een aantal schoenendozen wordt vervolgens in een grote omdoos geplaatst, de secundaire verpakking. Het logo op de verpakking bepaald vaak wie er verantwoordelijk is voor de EPR. Een doos van Nike in een Zalando omdoos heeft dus twee verantwoordelijken. Maar als een schoenendoos van Nike in een verzendverpakking zit waar het logo van Nike op staat, dan is Nike verantwoordelijk voor beide.

Als je geen producent bent, maar wel producten verkoopt die onder de EPR-regelgeving vallen, moet je het EPR-registratienummer opvragen bij de leverancier. Dit is bijvoorbeeld de groothandel die de producten al heeft ingevoerd. Als je het EPR-registratienummer niet van de leverancier krijgt, maar de betreffende producten toch verkoopt, moet je het registratienummer zelf registreren.

Jaarlijkse verplichting

Je moet jaarlijks de hoeveelheid verpakkingen die je op de Duitse markt brengt, bij dit register en bij een Duaal systeem aangeven. Hierbij moet je ook een schatting maken voor de hoeveelheid verpakkingen voor het komende jaar. Er wordt ook onderscheid gemaakt tussen de materiaalsoorten. Je jaarlijkse tarief wordt dan berekend op basis van je schatting. Je kan het vergelijken met hoe energieleveranciers maandbedragen berekenen. Je moet je aangifte voor 31 januari van ieder eerst aanleveren bij het Duale systeem als je dit via het netwerk van Dexport doet en idealiter op dezelfde dag of kort daarna bij LUCID. Het Duale Systeem is namelijk verplicht om na de aangifte een melding te maken bij LUCID. LUCID heeft de informatie dus al, maar er staat in de Duitse wet dat je het ook nog zelf moet doorgeven aan LUCID voor de volledigheid. Bovendien heeft LUCID voor grootverbruikers nog einddatum op 15 mei. Dit is voor verbruikers die 50.000 kilo of meer papier en/of karton, en/of 80.000 kilo of meer glas, en/of 30.000 kilo of meer aan overige materialen gebruiken. In dat geval heb je ook een zogeheten Vollständigkeitserklärung nodig van een externe accountant die daar een speciale bevoegdheid voor heeft.

EPR 260123 Info

Wat moeten marktplaats verkopers doen?

Verkoop je op marktplaatsen zoals Amazon, Zalando of eBay, dan moet je jouw EPR-registratienummer invullen in je marktplaats account. Deze verkrijg je als je je hebt geregistreerd bij LUCID. Zonder dit nummer krijg je jouw producten niet live. Daardoor loop je al je omzet uit Duitsland van je marktplaats mis en dat zou zonde zijn. Amazon omschrijft de registratie als “environmental policy”, omdat de verkoper hiermee verantwoordelijk is voor de volledige levenscyclus van de verkochte producten, inclusief de afvalverwerking.

Wat als je elektronische producten of batterijen verkoopt?

Het gaat niet alleen om verpakkingsmateriaal, maar ook om elektrische en elektronische apparatuur en batterijen. Aangezien elektronica en media in de tweede meest populaire productcategorie in Duitsland vallen is het belangrijk om ook hier geen omzet mis te lopen. Naast het doorgeven van een EPR-registratienummer moet je bij marktplaatsen ook een WEEE-nummer doorgeven als je producent, distributeur of verkoper bent van elektronische apparaten. WEEE geldt voor heel Europa, maar je moet je per land laten registreren. In Duitsland moet je je hiervoor inschrijven bij stiftung elektro-altgeräte register (ear). Daar zijn kosten aan verbonden afhankelijk van de situatie en hoeveelheid, die per geval door ear worden berekend. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor het intrekken van je inschrijving. Een volledig overzicht is te vinden op de website van ear.

Hoe steekt de EPR regelgeving eigenlijk  in elkaar?

Het Duitse ZSVR-bureau is in januari 2019 gestart met het verpakkingsregister LUCID. Sindsdien zijn alle bedrijven die producten verkopen aan Duitse consumenten verplicht om hun jaarlijkse verpakkingsgewichten te registreren en aan te geven. EPR staat voor “Extended Producer Responsibility” en is verplicht voor alle verkopende partijen die gebruik maken van kartonnen verpakkingen, of dat nou online aankopen zijn of niet. De basis voor de EPR is geen wet, maar een samenstelling van verschillende wetten en richtlijnen. In het Duitse recht omvat dit de wetten op het verpakkingsregister (VerpackG), evenals de wetten op de elektronische registratievereisten (ElektroG) en de batterijregistratievereisten (BattG). In Duitsland worden EPR-registraties bijgehouden in het LUCID-verpakkingsregister van de Zentrale Stelle Verpackungsregister (ZSVR).

Frankrijk koploper in EPR-registratie

Als je in meerdere landen verkoopt, dan kan het complex worden. Het probleem is namelijk dat elk land eigen regels heeft op het gebied van afvalwetgeving. Iedereen die zijn producten bijvoorbeeld via Amazon verkoopt, moet in elk land andere verplichtingen nakomen en per land een uniek EPR-nummer hebben. Frankrijk heeft maar liefst 12 gebieden waarop de EPR-registratie van toepassing is. Sinds 2022 vallen hier ook speelgoed, sportartikelen, en tuin- en doe-het-zelf benodigdheden onder. Als je nog geen registratienummer hebt doorgegeven aan Amazon Frankrijk, maar wel producten aan klanten binnen Frankrijk verkoopt die onder de EPR vallen, dan betaalt Amazon een eco-bijdrage aan de organisaties waarmee zij samenwerken.

Maar dat betekent niet dat dit gratis is. Amazon zal deze betalingen aan het einde van elk kwartaal of jaar, afhankelijk van de EPR-categorie, aan jou terugvorderen. Bovendien voorziet de Franse Agec-wet dat er in de toekomst nog meer categorieën aan de EPR worden toegevoegd. Het is dus belangrijk om ook in Frankrijk jouw EPR-registratie te regelen en up-to-date te houden, zodat je geen onnodige kosten maakt.

Kom in actie voor 31 januari

Zorg er dus voor dat je jouw EPR- en WEEE registratie hebt geregeld voordat je begint met verkopen in Duitsland. Doe je dat als bedrijf niet, dan riskeer je boetes die oplopen tot 200.000 euro of zelfs een exportverbod. LUCID maakt namelijk een melding als je niet voldoet. Maar maak je geen zorgen, we helpen je graag op weg.

Je kunt hier een instructiemail aanvragen met een kortingscode om je aan te sluiten bij het netwerk van Dexport.

P.S. Trouwens, EPR staat ook voor eikenprocessierups. Dit beestje kan een hoop schade aanrichten en het is lastig om daar wat aan te doen. Gelukkig kan jij wel verantwoording nemen voor je EPR-registratie en daarbij direct milieuvervuiling bestrijden. Mooi toch?